Jeg binder fluen i flere variationer med forskellig belastning og vingelængde op til 15 cm, men det her er grundmønstret med en vingelængde på ca. 8 cm. Fluen er i min optik ikke bedre end mange af de andre bulefluer der anvendes ved Karup å, den er blot det mønster jeg så fisker med. Dog er der anvendt, hvad de fleste nok vil mene er et ret alternativt vingemateriale, idet jeg anvender EP-fibre til fluens vinge.

Tilbage i 2007-08 syntes jeg det var svært at opdrive lange sorte naturhår i en ordentlig kvalitet, lige så snart hårlængden kom over 10 cm. Som kystfisker kendte jeg lidt til nogle af de kunstmaterialer der blev anvendt i kystens fiskeimitationer, og jeg havde på kysten haft gode erfaringer med EP-fibre til dette. Jeg begyndte derfor at eksperimentere med EP-fibre i mine å-fluer, og særligt til de store bulefluer var det lidt til min overraskelse et kanongodt materiale.

EP-fibre er 25 cm lange, så længde problematikken blev ligesom løst allerede dér. Man tager bare et bundt ud i den tykkelse/bredde man ønsker fluens vinge skal have, og taperer så materialet med saksen så vingen får den rette form. De let krusede ”nylonfibre” sugede ikke vand, så selv de helt store fluer var til at kaste med. Og materialet var herudover let og levende i vandet. Fiskene havde tilsyneladende ingen ”fine fornemmelser”, og gnaskede i 2008 med det samme glædeligt i nylonfibrene.

De seneste år er kvaliteten igen blevet bedre med naturhår, og særligt sort marble fox kan fint anvendes i stedet for EP-fibre i fluens vinge. Jeg har bare været så tilfreds med EP-fibre, at jeg siden 2008 sjældent har anvendt naturhår på de helt store fluer. Jeg elsker dog zonkerstrips og naturhår på mindre fluer, så intet ondt om disse materialer J

Knæk og bræk

Allan Nørskov Johansen