1043984_540063142726919_65808441_n

Et par solide regnorm er tit etsikkert valg, når havørreden
skal fristes.
Husk at binde en ende rød
uldgarn ind over krogen.

Anbefalinger til fiskeriet i Karup Å

Uanset om du foretrækker at fiske med orm, spin eller flue, har du chancen for at friste Karup Å’s havørreder. Mange har deres egne idéer om fiskeriet, men følger du anbefalingerne nedenfor, går du ikke helt galt i byen.

Spinnefiskeri

Den normale kyststang mellem 9-10′ der kaster fra 10-20 gram, er også et godt udgangspunkt for spinnefiskeriet i åen. Du vil ofte have brug for længden, for at kunne styre agnen og holde den fri fra sivene langs kanten. Linen bør være mindst 0.35 i nylon eller flet i tilsvarende brudstyrke.

Når det kommer til endegrejet, har de fleste deres egen personlige favorit, men kendte woblere fra Rapala eller Nils Master i hidsige farver er ofte gode valg ligesom Meps og Vibrax spinnere i str. 4. Blink ses ikke så ofte langs åen, men klassikere som Toby eller Stikling og Krokodil fra norske Sølvkrögen tager hvert år deres del af fangsterne.

De fleste fisker nedstrøms, men opstrømsspin fungerer lige så godt. Vælger du at fiske opstrøms, skal du dog være opmærksom på andre fiskere langs åen. Fiskeriet er bestemt til at bevæge sig nedstrøms, så det er dig, der skal flytte dig og vise hensyn. Er der god plads ved åen, er det imidlertid ikke noget problem.

Ormefiskeri

Ormefiskeriet drives af en del og har blandt andet den fordel, at du kan henlægge fiskeriet til de lyse timer, i modsætning til flue- og spinnefiskeriet der som regel fungerer bedst, når lyset er svagt, eller det er helt mørkt. Grejet er det samme som til spinnefiskeriet. Prop bruges af de færreste og i stedet satses på at liste ormen rundt nede i hullerne og ind under brinkerne, hvor havørreden er gået i skjul. Det er nødvendigt at bruge bly for at komme helt ned til bunden.Tacklet består af en svirvel med en tavs på ca. 50 cm til krogen og en på ca. 10 cm til loddet. Valg af vægt på loddet afhænger af hvor hurtigt eller stationært, du vil fiske. En stykke rødt uldgarn bundet ind over krogen for at lokke ekstra, er næsten obligatorisk.

Fluefiskeri

Valg af fluestang handler i høj grad om personlige præference. Ved åens vil du møde alt fra lette enhåndsstænger til tungere tohånds. De seneste år er switch stænger omkring de 11′ blevet meget populære, men generelt vil en enhåndsstang omkring 10′ i klasse 7/8 eller en let tohåndsstang omkring 12′ i klasse 8/9 gøre god fyldest.

Linevalget varierer efter årstid, vandtemperatur og vandstand. Om sommeren når vandet er lavt og varmt, kan flydelinen være en god ide, mens der om foråret og efteråret og i høj vandstand ofte kan være brug for at komme længere ned. Alround valget for mange er et afpasset skydehoved i flydende/intermediate, der kombineret med et almindeligt forfang i enten nylon eller fluocarbon dækker det meste. Eventuelt kan suppleres med et par korte hurtigt synkende polyforfang, når der er brug for at fiske dybere.

Forfanget bør generelt være kort og stærkt af hensyn til størrelsen af fiskene, men også for at kunne bære, de ofte store fluer der bruges og for at kunne holde til nærkontakt med siv, grøde og andre forhindringer. 0.35 eller 0.40 i spidsen er ikke for meget.

Langt de fleste fisker med rørfluer i størrelsen fra 1 – 4″, og valget af flue har ofte næsten religiøs karakter. Som ofte skrevet er det vigtigste, at du har tiltro til den flue, du fisker med. I flue galleriet kan du se eksempler på en række mønstre, der fungerer godt i åen, og som alle har fanget fisk.